Rain. Gedanst door Opera Ballet Vlaanderen

Gepubliceerd op 05.09.2024, 18:48

Opera Ballet Vlaanderen herneemt Rain.

Sinds seizoen 2022-2023 is Anne Teresa De Keersmaeker associate artist van Opera Ballet Vlaanderen. Na Mozart / Concert Arias. Un moto di gioia (1992) in 2022 en Piano Phase en Clapping Music, twee delen van Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich (1982), eerder dit jaar, presenteert Opera Ballet Vlaanderen nu de wervelende Rosas choreografie Rain (2001).

Rain, gemaakt op Steve Reichs Music for 18 Musicians (1976), is een van Anne Teresa De Keersmaekers meest kenmerkende voorstellingen. Met deze uitbundige choreografie keerde De Keersmaeker in 2001 terug naar twee van haar grote liefdes: pure dans en de minimalistische muziek van Steve Reich. Op de pulserende tonen van die muziek bezetten tien dansers gedurende één uur en tien minuten de scène, afgebakend door een gordijn van fijne koorden, met een indrukwekkende aaneenschakeling van virtuoze dansfrases. De wiskundige figuren, de aanhoudende herhaling, het meetkundig benutten van de ruimte, de kunst van de voortdurende variatie – alles wat stilaan tot de signatuur van de choreografe behoorde, wordt in Rain tot het uiterste doorgedreven.

Sinds de première in 2001 werd Rain reeds gedanst door verschillende generaties Rosas dansers en door de dansers van de Opera de Paris.

Van 11 september 2024 tot 26 januari 2025, is Rain gedanst door Opera Ballet Vlaanderen te zien in Gent, Brugge en Antwerpen. Voor meer informatie en tickets kan u terecht op de website van OBV.

  • Rain